Τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης, προστατεύουν και από τον κορωνοϊό ?

Με την εμφάνιση του κορωνοιού, που στην ουσία είναι μία νέα νόσος, έρχονται στο φως δεδομένα για την καλύτερη αντιμετώπισή του, πολλές φορές δε, από τυχαία παρατήρηση.

Νοσηλευόμενα άτομα με COVID-19 που λάμβαναν στατίνες για τη χοληστερόλη αντιμετώπιζαν σχεδόν 50% μικρότερες πιθανότητες θανάτου. Αυτό έδειξε νέα μελέτη γιατρών από το Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Η μελέτη έγινε μετά το πρώτο κύμα στις ΗΠΑ (Καλοκαίρι 2020) και ανατρέχοντας στους ψηφιακούς φακέλους ασθενών, φάνηκε ότι όσοι είχαν στην αγωγή τους στατίνες, είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από COVID, από όσους δεν ελάμβαναν φάρμακα αυτής της κατηγορίας. Πάντως η χρήση στατινών δεν φάνηκε να συνδέεται με στατιστικώς σημαντική μείωση στην ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Η εξήγηση φαίνεται να βρίσκεται στην αντιφλεγμονώδη δράση των στατινών: είναι γνωστό ότι εκτός της μείωσης της χοληστερόλης, καταστέλλουν και τη φλεγμονή στην «φόδρα» (εσωτερικό) των αγγείων. Με παρόμοιο τρόπο πιθανόν, καταστέλλουν και την φλεγμονή από τον ιό.
Φυσικά χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες, αλλά την επόμενη φορά που κάποιος ασθενής μας δυσφορήσει για τη λήψη στατινών, θα είναι καλό να του επικοινωνήσουμε τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας παρατήρησης!