Κορωνοϊός (COVID 19) και καρδιά

Εδώ και μήνες, το επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, και σωστά κάνει, έχει στραφεί στον κορωνοϊό, τις επιπτώσεις του στην Δημόσια Υγεία και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνοι έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, παρότι συνεχίζουν να είναι οι «πρώτοι δολοφόνοι» όσον αφορά την ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως, ότι ο κορωνοϊός COVID-19 επηρεάζει και την καρδιακή λειτουργία, όπως έδειξε η εμπειρία από νοσηλευθέντες ασθενείς. Έτσι δεν είναι μόνο ζήτημα των επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων, πνευμονολόγων, η αντιμετώπιση του ιού, αλλά χρειάζεται και η συμμετοχή και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγοι.

Προς απόδειξη των προαναφερθέντων, το επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal Cardiovascular Imaging, συνέλλεξε δεδομένα από υπερηχοκαρδιογραφήματα 1216 αρρώστων από κορωνοϊό από 69 χώρες (το υπερηχοκαρδιογράφημα – έγχρωμο triplex καρδίας είναι από τις βασικότερες μεθόδους εξέτασης της καρδιάς): τα δεδομένα έδειξαν ότι μη φυσιολογικό υπερηχοκαρδιογράφημα (κυρίως επηρεασμό – πάθηση του καρδιακού μυός) είχε το 55% των αρρώστων από COVID, ενώ το 15% (182 ασθενείς) είχαν σοβαρή καρδιακή νόσο. Από τους ασθενείς χωρίς καρδιακή νόσο (μία υποκατηγορία ασθενών), το 46% είχε παθολογικό υπερηχοκαρδιογράφημα.

Συμπερασματικά, καρδιακές επιπλοκές είχαν οι μισοί από τους ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ η διάγνωση του υπερηχοκαρδιογραφήματος άλλαξε την διαχείριση του ενός τρίτου (33%) από τους ασθενείς. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν, όπως προαναφέρθηκε, την συμμετοχή και άλλων οργάνων εκτός των πνευμόνων (όπως η καρδιά) στην ασθένεια από κορωνοϊό, και πόσο είναι απαραίτητη η συνεργασία ιατρικών ειδικοτήτων στην αντιμετώπισή του.

29/8/2020
Ηλίας Τυροδήμος
Καρδιολόγος