Είναι η νόσος covid 19, αγγειακή και όχι αμιγώς αναπνευστική?

Σε προηγούμενες αναρτήσεις, αναφέραμε την πιθανότητα ο ιός covid 19, να βλάπτει τα αγγεία του οργανισμού και να προκαλεί φλεγμονή. Είπαμε μάλιστα ότι ίσως τα αντιχοληστερινικά φάρμακα στατίνες, να προστατεύουν τα αγγεία από την φλεγμονή του covid.

Ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών του Salk (ΗΠΑ), διεπίστωσαν ότι η νόσος Covid 19 όντως είναι αγγειακή και όχι μόνον αναπνευστική. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research.

Ο ιός έχει μία ακίδα στην επιφάνειά του με την οποία «αγκιστρώνεται» σε κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και αρχίζει την καταστροφική του δράση. Οι ερευνητές βρήκαν, μετά από πειράματα, ότι τα κύτταρα στα οποία αγκιστρώνεται, είναι αγγειακά ενδοθηλιακά της πνευμονικής αρτηρίας (ενός μεγάλου αγγείου). Έτσι ξεκινάει η φλεγμονή στο αγγειακό σύστημα η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά και θρομβώσεις.

Τα παραπάνω μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για φάρμακα κατά του covid, τα οποία θα δρουν μέσω και της προστασίας του τοιχώματος των αγγείων.