Υπηρεσίες

Η καρδιολογική εξέταση αρχίζει πάντα με την λήψη του ιστορικού του ασθενούς (πρόσφατες αλλά και παλαιότερες συνήθειες, συμπτώματα) και συνεχίζεται με την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την επισκόπηση, την ακρόαση του θώρακα (καρδιακοί τόνοι, φυσήματα, αναπνοή), την ψηλάφηση του σφυγμού και την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Στην συνέχεια γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓφημα) 12 απαγωγών (καταγραφή στιγμιότυπου της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς) το οποίο μελετάται και συγκρίνεται με προηγούμενα – αν υπάρχουν.

Η εξέταση ολοκληρώνεται με το υπερηχοκαρδιογράφημα (έγχρωμο triplex καρδίας), με το οποίο ο Καρδιολόγος ελέγχει τις ανατομικές δομές της καρδιάς (τοιχώματα, κοιλότητες, βαλβίδες) και την λειτουργία της (συσταλτικότητα, ροές, πιέσεις).

Σε ορισμένες περιπτώσεις (στηθάγχη = πόνος στο στήθος κατά την προσπάθεια) ίσως χρειασθεί η πραγματοποίηση δοκιμασίας κοπώσεως ή σπινθηρογραφήματος μυοκαρδίου, ή η τοποθέτηση holter ρυθμού (όπου υπάρχουν αρρυθμίες = «φτερουγίσματα» στην καρδιά).

Για περαιτέρω αντιμετώπιση, αν χρειασθεί (στεφανιογραφία/ «μπαλονάκι» επί στεφανιαίας νόσου, τοποθέτηση βηματοδότη επί βραδυκαρδίας), ο γιατρός συνεργάζεται με επιλεγμένες, τόσο ιδιωτικές όσο και Δημόσιες, δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κλινικές), με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προάσπιση της υγείας και της ζωής του ασθενούς λαμβάνοντας υπόψιν και το οικονομικό κόστος.

Αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία
Για να «δούμε» το εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών (δες Στεφανιαία νόσος), και αν ο ασθενής κινδυνεύει από έμφραγμα/θάνατο, χρησιμοποιούσαμε την κλασσική στεφανιογραφία: ένας καθετήρας έμπαινε στο σώμα του ασθενή, με ελάχιστη πιθανότητα θανάτου ή νεφρικής βλάβης. Εδώ και λίγα χρόνια, χρησιμοποιούμε την αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία: ο ασθενής κάνει μία ανώδυνη/ακίνδυνη αξονική τομογραφία και σε λίγα λεπτά μπορούμε να προβλέψουμε την πιθανότητα εμφράγματος/θανάτου, και φυσικά να ρυθμίσουμε τα φάρμακα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ο γιατρός συνεργάζεται με αξιόπιστα και φερέγγυα απεικονιστικά Εργαστήρια (η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ), ώστε ο ασθενής του να έχει την καλύτερη εξέταση και πρόγνωση για την υγεία του.

Οι παραπάνω εξετάσεις βρίσκουν εφαρμογή στις εξής κατηγορίες:

● Τακτικός ετήσιος προληπτικός έλεγχος (check – up καρδιοπαθών, μία ή δύο φορές ετησίως)

● Έκτακτο περιστατικό (δύσπνοια, πόνος στο στήθος/στηθάγχη, αρρυθμία, λιποθυμία, πρήξιμο ποδιών)

● Καρδιολογικός έλεγχος παιδιών και εφήβων

● Καρδιολογικός έλεγχος αθλητών και ασκουμένων

Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να επισκέπτονται τον ίδιο γιατρό τακτικά και σε βάθος χρόνου, ιδίως όσοι βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, κάνουν σπανιότερα εισαγωγή σε Νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημα υγείας τους, όπως αναφέρει Βρεττανική Ιατρική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Στα πλαίσια αυτού του ευρήματος, και λόγω σεβασμού και ενδιαφέροντος προς τους ασθενείς, ο γιατρός τηλεφωνεί προσωπικά τους ασθενείς του για να τους υπενθυμίσει το ραντεβού τους για προληπτική εξέταση (άπαξ ή δις ετησίως για σοβαρότερες καταστάσεις). Επίσης, τηρεί λεπτομερές αρχείο επισκέψεων και ιστορικού ασθενών (απόρρητο) ώστε να έχει πάντα στην διάθεσή του το ιστορικό του ασθενούς.

Οι ασθενείς, όπως και τα μικροβιολογικά/απεικονιστικά Εργαστήρια, μπορούν να στέλνουν αποτελέσματα εξετάσεων στο e-mail: iltirodimos@yahoo.gr έτσι ώστε να τα μελετήσει ο γιατρός χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής με συχνές επισκέψεις (ενημερώνεται αν κάτι είναι παθολογικό).