Πρέπει οι ασθενούντες από covid, αλλά και οι εμβολιασθέντες να πραγματοποιούν καρδιολογικό έλεγχο;

Ρωτούν ασθενείς που αναρρώνουν από covid, αλλά και συνάνθρωποί μας που εμβολιάσθηκαν, αν χρειάζεται να εξετασθούν στο Καρδιολογικό Ιατρείο. Αυτό στηρίζεται σε παρατηρήσεις όπως:

  • Οι νοσήσαντες από covid, έχουν σε ένα ποσοστό έως και 30%, το σύνδρομο του «χρονίου covid» με εύκολη κόπωση, ταχυκαρδία και ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακος, που μπορεί να «κρύβουν» επηρεασμό και του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Οι εμβολιασθέντες, και κυρίως οι νεαρές ηλικίες, μπορεί να εμφανίσουν μυο- ή περικαρδίτιδα: εμφανίζεται με άλγος στο στήθος, δυσφορία, δεκατική κίνηση (παρατηρήσεις σε ΗΠΑ & Ισραήλ). Ευτυχώς τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά και η νόσος είναι συνήθως ελαφριά και περνάει γρήγορα.

 

Οι τρέχουσες επιστημονικές οδηγίες δεν συνιστούν καρδιολογική εξέταση ρουτίνας σε όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες. ΟΜΩΣ αν οι ασθενούντες από covid, και οι εμβολιασθέντες, παρουσιάσουν τα άνω συμπτώματα (πόνος στο στήθος, δεκατική κίνηση, ταχυκαρδία, δυσφορία/δύσπνοια) τότε πρέπει να επισκεφθούν τον Καρδιολόγο τους για έλεγχο κλινικό, με Ηλεκτροκαρδιογράφημα και Υπερηχοκαρδιογράφημα – έγχρωμο triplex καρδίας.